vrijdag 13 februari 2009

Zoeken maar!


Je hebt een probleem! Maar hoe zoek je nu bronnen? Uit reacties van jullie, begrijp ik dat een klein opfriscursusje geen kwaad kan:


Maak gebruik van verschillende zoekmachines op het internet:
Een metazoekmachine lijkt op een bekende zoekmachine die je al kent, Google. Alleen zoekt een metazoekmachine met verschillende zoekmachines tegelijk. Een voorbeeld is MetaCrawler en IxQuick.
Ga ook eens op zoek naar een stevige zoekmachine die ook meer wetenschappelijke bronnen opspoort. Deze bronnen zijn meestal wat verder 'verstopt' op het Internet. De gewone zoekmachines als Google vindt deze bronnen niet altijd. Twee goed bruikbare voorbeelden zijn ScholarGoogle en Scirus.
Daarnaast zijn er nog zoekmachines die een woordenspin voor je maken. Denk hierbij aan: Zoeken.NL of Davindi.


Als je Google gebruikt, gebruik het dan slim:
Beperk je zoekopdracht tot bestanden die tekstdocumenten zijn in plaats van webpagina's. Voorbeelden zijn Word-documenten of PDF-bestanden. Tik in het zoekvenster van Google (als je bijvoorbeeld onderzoek doet naar onderzoekend leren) onderzoekend leren filetype:pdf
Je kunt ook met behulp van Google definities opvragen. Tik in het zoekvenster van Google: define: inquiry learning
Maak ook gebruik om alleen binnen een website te zoeken. Tik in het zoekvenster van Google: onderzoekend leren site:www.knaw.nl
Gebruik de bronnen met kritische zin. Neem niet alles voor waar aan. Kijk eens op: http://www.webdetective.nl Geloof niets, wantrouw alles.
Uit het voorbeeld blijkt al dat je soms verder komt door als zoektermen ook Engelstalige zoektermen te nemen. Je afstudeerscriptie wint aan kwaliteit wanneer ook anderstalige publicaties zijn opgenomen in je literatuurlijst.


tip 3 Voordat je echt gaat lezen, maak eerst een woordenspin van de belangrijkste woorden bij je onderwerp.
De belangrijkste woorden helpen je bij het verder zoeken naar literatuur. Vaak zijn dit goede zoektermen die je kunt gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten