Je gebruikt bronnen bij het schrijven van jouw onderzoeksartikel. Uiteindelijk maak je een bronnenlijst waarin je een opsomming geeft van de gebruikte bronnen. Het verwijzen naar de bronnen die je gebruikt bij het schrijven van een eigen product heeft meerdere functies:
je bent controleerbaar: anderen kunnen nagaan of je de informatie uit de gebruikte bronnen wel juist hebt begrepen en weergegeven
de gebruikte bronnen hebben een invloed op jouw referentiekader: wellicht als je andere bronnen zou hebben gevonden was je tot een ander document gekomen
je geeft lezers de kans ook die bronnen die jij hebt gebruikt te bestuderen, zo kunnen zij zich verder verdiepen in het onderwerp; literatuurverwijzingen zijn dus interessant
je geeft de lezers een gelegenheid om een inschatting te maken van de betrouwbaarheid van jouw artikel, waar is jouw schrijfproduct op gebaseerd
Je kunt bronnen op meerdere manieren weergeven, maar een gangbaar systeem is het verwijzen naar bronnen volgens de APA-conventies. Deze conventies geven aan hoe je bijvoorbeeld moet verwijzen in de tekst, maar ook in de referentielijst of hoe je figuren en tabellen in een artikel verwerkt.
1a. Bronnen noemen in de tekst In de tekst zelf verwijs je naar de bronnen die je gebruikt. Je probeert voor belangrijke uitspraken die je in het artikel doet een onderbouwing te vinden in de literatuur. Een voorbeeld: Uit eerder onderzoek is gebleken dat motivatie een doorslaggevende factor is (Jansen en Libben, 2004). Of: Bij onderzoekend leren doorlopen leerlingen de stappen in een onderzoekscyclus (Alkema, 2003). Of: Volgens Driessen, Jansen en Jacobs (1999) zijn kinderen van nature gericht op het ontdekken van de wereld". Je noteert alleen de achternaam van de auteur(s) en het jaartal waarin de publicatie is uitgegeven. Of de bron nu afkomstig is van Internet, een boek of tijdschriftartikel. Voor iedere bron geldt dezelfde notatiewijze in de tekst. Je doet dit in goed lopende zinnen.
1b. Hoe citeer ik op juiste wijze? Een citaat is eigenlijk een bijzonder soort verwijzing omdat je de woorden van de auteur letterlijk overneemt. Wees hier terughoudend in en maak in de tekst duidelijk dat het een citaat betreft. Een voorbeeld: Jansen geeft in zijn oratie aan: "Studenten zijn hele slimme mensen" (Jansen, 2007, p. 12). Of: In de ogen van Besselink is dit helemaal juist: "het gaat niet om antwoorden maar om de vragen die erbij horen" (2003, p. 4).
Bij een citaat noteer je altijd de paginanummer waar het citaat terug te vinden is. pagina 3
Bij een citaat noteer je altijd de paginanummer waar het citaat terug te vinden is. pagina 3
2. Bronnen opgesomd in de literatuurlijst Je eindigt een document altijd met een opsomming van de gebruikte bronnen in een referentielijst. Alle bronnen die je in de tekst hebt genoemd (met achternaam en jaar van publicatie) komen in de literatuurlijst terug. In de literatuurlijst geef je meer informatie over de bron. Daarbij orden je de referenties op alfabetische volgorde van steeds de eerst genoemde auteur.
a. Verwijzing naar een boek: Huizinga, J., Besselink, E., en Zwiers, J. (2006). Noteren van bronnen in een notendop. Amsterdam: Swets en Zeitlinger. Auteur, voorletter, en auteur, voorletter. (jaartal van publicatie). titel cursief. Plaats waar de uitgeverij is gevestigd: naam van de uitgeverij.
b. Verwijzing naar een artikel: Bokkel, S. van., en Knaapen, M. (2007). Schrijven en cultureel kapitaal. Tijdschrift voor Tandheelkunde, 22(3), 212-242. Let op: de titel is in vergelijking met een verwijzing naar een boek niet cursief, maar de titel van het tijdschrift wel. Belangrijke woorden in de titel van een tijdschrift begin je met een hoofdletter. 22(3) slaat op het volumenummer en daarna volgen de paginanummers van het gehele artikel.
c. Verwijzing naar een internetbron: Sluiter, A. (2002). Onderwijs en managers, dat gaat niet samen. Verkregen op 23 augustus 2007 van: http://www.onderwijs.org/onderwijs%managers.html. Je neemt de gehele URL over, ook al staan hier rare symbolen in.
d.Verwijzing naar een krantenartikel: Appel, K. (1998, 4 augustus). Karel eet een appel. De Gelderlander, p. 16. Dus ook bij een bron van het internet zoek je een auteur en een jaartal van publicatie. Als deze niet zijn genoemd op een webpagina mag je twijfelen aan de betrouwbaarheid van een bron.
Hallo Eric,
BeantwoordenVerwijderenIk ben op zoek naar theorie over onderzoekend leren. Ik kan hier weinig over vinden, maar ik zie in dit stukje dat jij boeken noemt die gaan over onderzoekend leren. Wat zijn de titels hiervan? (Alkema, 2003) (Volgens Driessen, Jansen en Jacobs, 1999).
Groet Lynne Hoenderboom